fbpx

Fiskeolie

Fiskeolier (Omega 3)er der et væld af, til forskellige priser, og af svingende kvalitet. Nogle selskaber lokker med dyre produkter, som man skal tegne sig for i et ½ år eller mere, for det er ikke så enkelt at komme ud af de lange tegninger  Fiskeolie er ellers en god ting for vores helbred. Det er godt for vores hjerte, led og hjerne.

Fiskeolie er omega 3 fedtsyrer. Fiskeolie er meget vigtige fedtstoffer der skal tilføres via kosten eller som tilskud.

Omega 6 findes typisk i planteolier såsom majs, vindruekerner og solsikke.

Omega 9 er ikke fiskeolie. Det kan du finde  i blandt andet oliven og avocado.

Omega 3 kan nedsætte risikoen for inflammation (betændelse og irritation). Det gælder bl.a. åreforkalkning, blodprop, kræft, diabetes, demens, depression, gigt, astma, psoriasis, eksem, og tarmbetændelse. Omega 3 er med til at lindre smerter, sænke blodtrykket samt reducere blodets fedtindhold.

For at styrke hjertefunktionen skal du indtage 600-1.000 mg omega-3, det samme som at spise fed fisk to gange om ugen. Hvis du vil dæmpe gigtsmerter, skal du op på ca 2400 mg. Hvis du er oppe i så store doser, skal du være opmærksom på kalorieindholdet, for det bliver mega højt.

Opbevar din fiskeolie ved stuetemperatur, undgå direkte sol, og overhold brugsdatoen angivet på pakningen. Lugter eller smager præparatet harsk, bør det ikke anvendes.

De hyppigste bivirkninger af tilskud er:.

  • Blodet bliver mere tyndtflydende, hvilket kan forlænge blødningstiden, især ved høje doser. Det kan give tendens til blå mærker og næseblødning.

Samtidig indtagelse af fiskeolie og lægemidler kræver i visse situationer øget opmærksomhed:

  •  Indtager du blodfortyndende medicin, fx warfari, kan fiskeolie forstærke den blodfortyndende virkning af medicinen, så blødningstiden forlænges.. Inden du  indtager større doser fiskeolie, skal du lige tage en snak med din læge..
  • Du kan godt anvende fiskeolie, hvis du er i behandling med kolesterolsænkende medicin.

For en sikkerheds skyld anbefales det at stoppe brugen senest en uge før planlagt operation på grund af fiskeolies blodfortyndende virkning. Og igen en uge efter, men igen er det en god idé at tage en snak med den behandlende læge.

Fiskeolie er godt for dit kredsløb
Godt for dit kredsløb.

Pligttekst: Kosttilskud bør ikke træde i stedet for varieret kost. Bør opbevares uden for børns rækkevidde. Bør kun efter aftale med læge eller sundhedsplejerske anvendes af gravide eller børn under 1 år.

Translate »