Der findes en del B vitaminer, og de er alle særdeles vigtige for vores organisme.
Jeg starter med B1, der findes i ris og grøntsager.
B1 er meget vigtige for funktionen af vores nerveceller og deres tilstand. B1 er også et hjælpestof til de enzymer der nedbryder sukker og aminosyrer.
Mangel på B1 forekommer sjældent i Danmark, kun hos svært alkoholiserede personer kan det forekomme, mens det er almindeligt at mangle B1 i visse udviklingslande, pga. fejlernæring.
B2
Det næste B-vitamin er B2, som bl.a. findes især i ost, mælk, grøntsager, mandler og champignons.
B2 er en nødvendighed for at omdanne andre vitaminer B3, B6 og B9 til kemiske stoffer, som vores krop har brug for
Ikke mange i den vestlige verden lider af mangel på B2, men et studie har vist, at unge med migræne lider af B2 vitaminmangel.
Selvom både ris, og majs er naturligt rige på B-vitaminer, så indeholder produkterne på hylden i supermarkedet ofte meget lidt at det. Hvide polerede ris er ikke godt for os, da næringsstofferne sidder i skallen, og når man fjerner dem får man ikke næringsstofferne. Så derfor er brune ris velegnede
B3
Så står den på B3 (Niacin).
I Danmark er det sjældent, at man lider af af B3-vitaminmangel (lige bortset fra alkoholikere).
B3 findes i kød, grøntsager, nødder, kornprodukter og ikke mindst kartofler.
B3 medvirke til at formindske risikoen for hjertestop og slagtilfælde
B3 fører til omsætningen af kulhydrater, proteiner, fedt, og alkohol
Man kan få for meget B3, hvilket kan medføre leverskader, kløen, træthed og maveproblemer. Sundhedsstyrelsen et dagligt indtag på 13 til 20 milligram
B5 eller Pantotensyre
B5 findes i næsten alle plante og dyrebaserede fødevarer. Så derfor ser man sjældent mangel på B5.
Hvis du mangler B5, kan det bl.a. give hovedpine, træthed, søvnløshed og maveproblemer
B5 hjælper også kroppen med at forbrænde fedt, kulhydrater og proteiner.
B6 eller pyridoxin
B6 kan også dannes af en sund tarmflora. Vitaminet ødelægges ved opvarmning, dybfrysning og lys. Spiser du meget kød og mælkeprodukter, og ikke så mangel frugter og grøntsager, kan der opstå B6 mangel. For dem dr bruger P-piller, skal du være opmærksom på at de nedsætter B6 niveauet i blodet. B6 er også vigtig for omsætning af kulhydrater, proteiner og fedtstoffer. B6 har betydning for optagelse af bl.a.af B12 og zink. Endvidere gør B6 selen tilgængeligt for kroppen. B6 er også vigtig i forhold til optagelsen af magnesium. B6 er også vigtig for nerve og hjernefunktionen, men også for immunforsvaret.
Hvis du mangler B6 kan du få en depression eller blive ret så nedtrykt. Husk ikke at tage B6 inden sengetid, da det øger drømmeaktiviteten.
B7 eller biotin
B7 adskiller fra de andre vitaminer da bakterierne i vores tarme producerer en del af den mængde B7, som har behov for. Bakterierne i tarmene producerer ikke nok B7, men B7 findes bl.a. i gær, brød, æg, ost, lever, kød, fisk og grøntsager
B7 er mest kendt fra kosmetikindustrien, da det efter sigende styrker negle og hår. Derfor indeholder mange cremer og shampooer da også B7.
B7-vitaminmangel sjældent, Mangel på B7 giver blandt andet hårtab, eksem, udslet, dårlig balance og krampeanfald.
B9 eller folat
Det anbefales at gravide tager B9 tilskud for at sikre fostrets udvikling
Et norsk studie har desuden vist, at indtag af folsyre under graviditeten kan reducere risikoen for autisme.
B9 tilskud kan reducere risiko for endetarmskræft
B9-vitaminmangel kan føre til forskellige kræftsygdomme, herunder endetarmskræft, brystkræft og kræft blandt børn.
Studier har vist, at B9-tilskud kan sænke risikoen for endetarmskræft, men der er beviser for, at vitaminet kan sænke risikoen for andre kræftformer.
B9 findes i specielt linser, kikærter, asparges, spinat, appelsinjuice, ris og brød.
B12 eller Cobalamin
B12 er det største vitamin Vitaminet er vigtig for omdannelsen af fedt og proteiner til energi, som kroppen kan bruge.
B12-mangel er forholdsvist sjældent, alligevel findes der en del i Danmark, som lider af sygdomme, som skyldes B12 vitaminmangel:
Veganere skal have kosttilskud med B12 da vitaminet primært findes i fødevarer, såsom kød, æg, mælk og ost.